Monday, March 28, 2011

Puncs torta


  Hozzávalók a piskótához:
10 db Tojás
10 evőkanál cukor
10 evőkanál liszt
1 csomag sütöpor

Hozzávalók a krémhez:
1/2 liter víz 
15 evőkanál cukor
Ízlés szerint rumot vagy rumaromát.
Egy kevés piros ételfesték.
Baracklekvár


A mázhoz:
1 tojásfehérje 
20 dkg porcukor


1. Piskótát sütünk 10 tojásból.Teljesen kihűtjük. Akár előző nap is elkészíthetjük.A piskótát 3 felé vágjuk.A középső lapot fogjuk szétmorzsolni.
2. Főzünk egy cukor szirupot, fél liter vízbe kanalazunk 15 kanál cukrot, felfőzzük, és kicsit hűlni hagyjuk. Beleteszünk ízlés szerint rumot vagy rumaromát, majd elfelezzük, és a felébe piros ételszínezőt teszünk, annyit, hogy szép sötét rózsaszín legyen.
3. A piskóta tetejét és alját vékonyan levágjuk és a belső felületüket megkenjük baracklekvárral.
4. A belső puha piskótát apróra morzsáljuk és felváltva öntözgetjük a kétféle cukor sziruppal. Akkor jó, ha (szép magyar szóval) jó szottyos, de nem áztattuk annyira el, hogy folyjon belőle a szirup. Keverhetünk bele egy-két kanál baraclekvárt is.
5. A lekvárral megkent alsó piskótalapra ráhalmozzuk ügyesen az áztatott rumtól illatozó piskótatölteléket, befedjük az egészet a  felső lappal.
6. Ráterítünk egy zsírpapírt a tetejére és egy nyújtódeszkát teszünk rá, hogy annak a súlya összenyomja a tölteléket kellően. Ha nem elég nehéz a nyújtódeszkánk, akkor egy vízzel teli fazekat még rátehetünk a tetejére plusz súlynak. de azért ne nyomjuk ki a süti lelkét...
7. 2-3 óra múlva levehetjük a súlyt és mehet rá a máz: 1 tojásfehérjét jól kikeverünk kb 20 dkg egészen simára darált porcukorral (a tojás nagyságától függ, hogy kell-e mind), kevés piros ételfestékkel, és rumaromával. Jó sűrű állaga kell, hogy  legyen, de még kenhető. Rásimítjuk a süti tetejére, és száradni hagyjuk.
8. Egy éjszakára hűtőbe tesszük az egészet, másnapra összeérik, és jól áthűl.

0 comments:

Post a Comment