Saturday, February 12, 2011

Csoki torta készítése képekkel illusztrálva


 

Csoki torta hozzávalói:

 A tésztához:

- 7 egész tojás

- 7 evőkanál liszt

- 7 evőkanál kristálycukor

- 1 csomag sütőpor

- 1 nagykanál kakaópor 

  A töltelékhez:
 I.  Párizsi krémhez:
 - 37 dkg cukor,
 - 37 dkg Tea Vaj,
  -15 dkg kakaó,
  - 2,5 Dl Tejszín.

II. A tényleges töltelékhez (Rokokó krém):
-  a párizsi krém,
- 50 dkg Tea Vaj,
- 50 dkg porcukor.

                                     

Csoki torta alapja:

Tojásokat szétválasztjuk, felverjük a tojásfehérjét és mikor jó kemény hozzáadjuk a 7 kanál kristálycukrot.

 

                                      Tojásfehérje

 

                                              Próba

 

Ha ilyen kemény hogy nem esik ki a hab a tálból, akkor a jó. Ezután hozzáadjuk a tojás sárgákat és robotgéppel 1 fokozaton összekeverjük annyira, hogy a massza sárga legyen.

                                    Sárga a fehérjével.

                                      Kész a massza.

Ezután egy tálban összekeverjük a lisztet, a kakaóport, és a sütőport. Majd a habhoz adjuk és összekeverjük fakanállal.

                          A lisztes keverék hozzáadása.

                            Késsz a massza, egyöntetű.

                                 Tortaformába tesszük.

Csoki torta összeállítása

A tésztát miután kivettük a formából 3 részre osztjuk, majd a krém 1/3-1/3 részét betöltjük. A maradék 1/3 részét kívülre és a díszítésre hagyjuk. Lehetőleg valami lapos eszközt használjunk.

 A Párizsi krém készítése:
 A tejszínt (ami lehet Hulalá tejszín is) a cukorral tűzön felforralunk. Szóval nem gőzfürdőn kell, hanem normálisan, mintha vizet forralnánk. Ha felforrt a cukros tejszínünk, akkor beletesszük az összes kakaóport és 10 dkg vajat. Vagyis a 37 dkg vaj kb. negyedét. Ezzel főzzük még egy kicsit, hogy sűrű legyen. Ha ez készen van, akkor öntsük ki egy fémlemezre és tegyük olyan helyre ahol nyugodtan, ki tud hűlni. Néha kavargatni kell, és majd akkor lesz jó, ha már teljesen hideg és nehezen lehet keverni. Olyan nyúlós állagúnak kellene lennie nagyjából. Ha ez megvan, akkor a maradék vajat, vagyis a 27 dkg-ot habosítsuk fel. Így el is készült a krémünk.

A töltelék készítése:
 A vajat és a porcukrot habosítsuk fel, vagyis alap vajkrémet készítünk. Ha ez megvan, akkor az alap vajkrémet és a párizsi krémet keverjük össze és habosítsuk még tovább. Így elkészül a töltelékünk, aminek a hivatalos neve: ROKOKÓ KRÉM.
     

                                    A kihűlt tészta.

                                        3 részre vágás.


                                           Megtöltve

Így is díszíthetjük tuffal a tetején vagy áthúzhatjuk csokival. Szerintem csokival áthúzva szebb.A betöltött tortát egy északára betesszük a hűtőbe, hogy a krém és az anyagok összeálljanak. A betöltött tortát rátesszük egy rácsra (én a sütő rácsára szoktam tenni) a rács alá teszünk valamit, ami nagyobb, mint a mi tortánk. Erre azért van szükség, mert ha leöntjük, a tortát a csoki tudjon lecsöpögni. A csokit gőz fölött melegítve olvasztjuk fel.A felolvadt csokihoz adunk egy kanál olajat hogy a csoki fényes legyen és fojosabb így könnyű lesz áthúzni vele a tortát. Jól elkeverjük az olajat a csokival, és ha már jól felmelegedet, a torta tetejére öntjük a felolvasztott csokit és ezután szépen egyenletesen elkenjük a tortán, úgy hogy mindenhova jusson az oldalára is. Ezután adjuk, hogy lecsöpögjön kicsit a felesleg.Ha be tudjuk tenni a hütöbbe tegyük be egy 30-40 percre hogy a csoki megkösön. Ha a csoki megkötött akkor levesszük, a rácsról tálcára tesszük és díszíthetjük a saját elképzelésünk szerint. Felvágásnál ajánlott forró vízbe áztatott késsel vágni, hogy a csoki ne törjön el.

0 comments:

Post a Comment