Saturday, February 12, 2011

Csokoládés piramis




Hozzávalók 18 szelethez:
 A tésztához:

-  6 db tojás,
-  6 kanál cukor,
-  6 kanál liszt
-       1 csomag sűtőpor
A töltelékhez:
 I.  Párizsi krémhez:
      - 37 dkg cukor,
-  37 dkg Tea Vaj,
      - 15 dkg kakaó,
-       2,5 Dl Tejszín.

 A tényleges töltelékhez (Rokokó krém):
-   a párizsi krém,
-   50 dkg Tea Vaj,
-   50 dkg porcukor.



1.   A fertőtlenített tojásokat kettéválasztjuk.
 
A tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni.


            Akkor jó a hab ha ilyen lesz.

Amikor már felverődött, akkor hozzáadjuk a cukrot. Ezzel is jól elkeverjük. Hozzáadjuk a jól felvert fehérjéhez a 6 db tojássárgáját. Robotgéppel 1-es fokozaton összekeverjük annyira hogy elkeverjük a sárgákat.
Majd hozzáadjuk a 6 kanál lisztet és az 1 csomag sűtőport.Ezt már fakanálal keverjük össze.

A fehérje,sárgája,és a liszt.A kész masszát sütöpapírral kibélelt tepszíbe tesszük.180 fokos sűtőben sűtjük.30-40 percig sütjük. A tésztát szurobrobával vizsgáljuk meg hogy megsült-e. A tésztába a kés hegyét beleszurva tudjuk megnézni hogy meg sült e a tészta.Ha a kést kihuzzuk és nem vizes vagy nem piskotadarabos akkor megsült a piskota.A piskotát kivesszük a sütöből és hagyuk kihülni.

A piskota lapot 6 egyenlő részre kell elvágni.A lapokat betöltjuk a csokikrémmel.
 A csoki krém készítésének két fázisa van.A párizsi krém készítése és a töltelék készítése.
       A Párizsi krém készítése:
A tejszínt (ami lehet Hulalá tejszín is) a cukorral             tűzön felforralunk. Szóval nem gőzfürdőn kell, hanem   normálisan, mintha vizet forralnánk. Ha felforrt a cukros tejszínünk, akkor beletesszük az összes kakaóport és 10 dkg vajat. Vagyis a 37 dkg vaj kb. negyedét. Ezzel főzzük még egy kicsit, hogy sűrű legyen.Ezt tegyük olyan helyre ahol nyugodtan, ki tud hűlni. Néha kavargatni kell, és majd akkor lesz jó, ha már teljesen hideg és nehezen lehet keverni. Olyan nyúlós állagúnak kellene lennie nagyjából. Ha ez megvan, akkor a maradék vajat, vagyis a 27 dkg-ot habosítsuk fel. Így el is készült a krémünk. Tehát a lapokat bekenjük csokikrémmel.


 Így fog kinézni. Ezután  kívül is lekenjük.
                Ilyennek kell kinéznie.


Szóval a betöltött lapokat betesszük a hűtőbe, hogy dermedjen meg. Ha megdermedt, akkor vegyük ki a hűtőből, és úgy tegyük le a konyhapultra, vagy asztalra, hogy teljesen a szélén legyen a csíkunk. Persze a hosszabbik fele legyen előttünk és ne a széles része. Így.
 
Vegyünk elő egy éles kést, amivel vágni fogjuk.

Ha megvan az, hogy elvágtuk a tésztát, akkor elővesszük a hatodik lapunkat és megkenjük vékonyan a krémmel.

Amit kettévágtunk, azt szétfordítjuk és ráállítjuk a hatodik lapra úgy, hogy függőlegesen legyenek a csíkok benne.  
 
 Mielött összeillesztenénk a másik felével kicsit vékonyan kenjük meg a belső részét csokikrémmel. A másik felét pedig hozzáigazítjuk, hogy végül egy háromszögünk legyen.

Az egészet körbekenjük a maradék csokikrémmel.

Az egészet egy rácsra teszük és bevonjuk olvasztott csokival. A csokit göz fölött olvaszuk fel.

Ezután beteszük így a hütöbe hogy a csoki megdermedjen kellö képpen.Ha a csoki jól megdermedt fogyasztás elött az első szeletett félre teszük. Én szoktam ezt megenni mert nem olyan tetszetős mint a következö szelet.

Ez vendégnek nem túl szép szelet.

Így néz ki ha az első szeletett levágjuk. Így kész is van a süteményünk.

1 comments:

cricri said...

Bocs, de szerintem a recept leírásában csak a párizsi krémig jutunk..gondolom ebből úgy lesz rokokó, hogy a vajat kikeverjük a cukorral, és hozzákeverjük, nem?!

Post a Comment